Øyvind Rimbereid – Solaris korrigert

8205345767-120xAv ULF ERIKSSON
Till de få som på senare år har lyckats skriva en längre dikt som har förutsättningar att bli ihågkommen, hör norrmannen Øyvind Rimbereid.

De dryga trettio sidor i hans samling Solaris korrigert som titeldikten upptar, utspelar sig i en nordatlantisk civilisation år 2480. Från sin arbetsplats som förman för ett antal undervattensrobotar som ingår i oljeutvinningen skildrar den, nyfikne, undrande och orolige –  djupt mänsklige –  jagberättaren sitt öde.

Solaris korrigert kan läsas som en omvänd Orfeussaga eller en magnifik meditation över konflikten mellan kultur och natur. Det som utöver detta gör boken storartad är dess språk: en vital, humoristisk och gripande blandning av språksegment ur norska, engelska, svenska med flera nordsjöspråk.

Det är alltså diktens egen kropp – språket – som talar om människans framtid. Den som läser Rimbereids dikt glömmer den inte.
© Ulf Eriksson

Not I upplagan ovan återfinns förutom Solaris korrigiert också samlingarna Seine topografiar (2000) och Trådreiser (2001).

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).